Pre: How to write a song

Som rubriken antyder så kommer jag alltså att gå igenom hur man skriver en låt. En bra låt som folk faktiskt vill lyssna på. För visst är det målet? Man vill nå ut och göra sig hörd.
Jag ska vara ärlig, efter dessa inlägg så kommer du med största sannolikhet inte att skriva en hitlåt på första försöket eftersom det krävs träning precis som i allt annat. Men du kommer däremot att få tankar och tips på hur du ska göra för att komma igång med låtskapandet för att sedan kunna utvecklas mot en framtid som låtskrivare.

Något som de flesta låtskrivare märkt, är att alla låtar blir inte hits. Ofta brukar man säga att 1 av 10 skrivna blir inspelade – så svårt är det att göra. Visst, ju mer man lär sig desto lättare blir det att göra en bra låt, men 1 av 10 är genomsnitt. Vilket i stora drag betyder att, skriver du 120 låtar så har du till en skiva…

Musik är ett språk som tar tid att lära sig och ofta så ligger också många känslor bakom musiken för att lyssnarna ska känna något och vilja ta det till sig. Det är alltid bra att börja med något känslomässigt för att komma igång. En av mina första riktiga låtar är väldigt känslosam, men det är också en av de jag är mest stolt över och fortfarande gillar trots att det säkert är över två år sedan den först började vakna till liv. Så våga bli personlig och gå in med inställningen att det kommer blir bra – det är ofta då det blir som bäst!

Är det något ni undrar över under tiden, eller bara något som är väldigt oklart, FRÅGA! Jag svarar på allt jag kan! Första inlägget kommer upp imorgon.

Music is a language, a song is what you say.

image

          As the headline says, I’m going to talk about how to write a song. A good song that people acctually want to listen to. Cause isn’t that the target? To reach out and get heard.
I’m going to be honest, after these posts you will probably not write a hit on your first try (because it takes practise just like everything else). But you will get thoughts and tips which will help you get started on you future as a songwriter.
           Something the most songwriters know, is that all songs isn’t going to be hits. Usually they say that 1 in 10 written is getting recorded – it’s that hard. Ofcourse, the more you write – the easier it gets to make a good song, but 1 in 10 in average. (So if you write 120 songs, you have a cd…)
           Music is a language that takes time to learn, and most of the time there’s a lot of feelings behind the music, just to get the listeners to feel something. It’s always good to begin with something emotional just to get started. One of my first real songs is very emotional, but it’s one of the best and I still like it even though it was over two years ago I started working on it. So try to be personal – that’s when it gets really good!
           Is there anything you wonder about during the time, or if something sounds wierd, then ASK! I’ll answer on everything I know.
First post will come up tomorrow.

blogstats trackingpixel

En reaktion på “Pre: How to write a song

  1. högerklicka på låten du vill dela i spotify, välj copy embed code och klistra in i text läget i inlägget. precis som när du delar med dig av youtube klipp :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>