How to write a song – part1

Nu tycker jag vi tar och kickar igång denna serie av inlägg om hur man skriver en egen låt. Jag kommer börja med musiken idag (som blir väldigt svårförstådd…), del2 kommer handla om hur man hämtar inspiration till texten och del3 om hur man skriver texten.

I musik finns det 6 stycken ackord som passar ihop. 1-6, där 1,4 och 5 är dur (stora), medan 2,3 och 6 är moll (små).
Om vi då säger att vi spelar i C (som på piano är enkelt då det enbart är vita tangenter) skulle det se ut såhär:

C    dm   em   F   G   am

Förstår ni?
Sedan är det egentligen bara att mixa dessa och spela på instrumentet. Tex:
C G am dm (i versen)
F C em G (i refrängen)

I sticket finns det fyra trick för att skapa spänning. Antingen gör man en Fake Modulation där man går ner en tonart (vilket skulle bli till Bb). Eller så startar man på stora trean (alltså E, som inte är med i grundackorden). Man kan också göra ett Perfect Breakdown, vilket betyder att man slutar sticket på en liten 4 (alltså fm), eller så kör man på den klassiska schlagerhöjningen och avslutar alltså sticket med en höjning.
Vill ni veta mer om dessa fyra så är det bara att fråga!

När du kommit fram till vilka ackord du vill ha så kan du testa att lägga på lite melodier som låter bra. Kommer du fram till en melodi du gillar, så låt den sedan vara i 10 min. Kommer du fortfarande ihåg den 10 minuter senare så är den tillräckligt bra att satsa på. Gör du inte det så kommer nog ingen annan att göra det i framtiden heller. Melodin måste fastna!image

Now I think it’s time to kickstart this serie of posts on how to write a song. I’ll start with the music part today (which will be very complicated), part2 is about how to get inspiration for the lyrics, and the 3rd part is how to write.
           In music there’s 6 chords that fits with eachother. 1-6, where 1,4 and 5 is major, while 2,3 and 6 is minor.
If we play in the key of C (which on piano is only on white keys) would it look like this:
C    dm   em   F   G   am

Do you get it? Then it’s just to mix these and play. For example: C G am dm (in the verse) and F C em G (in the chorus).
          In the bridge there’s four tricks on how to create excitement. You can do a Fake Modulation where you go down one key (which would be to a Bb). Or you start on the major 3rd (an E). You can do a Perfect Breakdown, which means that you end the bridg on a minor 4 (fm), or you can just do the classic schlager/hit song ending and finish the stick with a modulation into the chorus.
Do you want to know more about these, feel free to ask!
           When you’ve decided what chords you want, then it’s time to start creating the melody from the chords. When you’ve come up with a melody you like, put it aside for 10 minutes. If you still remember it 10 minutes later, then it’s good enough to have. If you don’t then no one will remember it in the future either. The melody needs to be rememberable!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>