How to write a song – part2

Vi är nu inne på del 2 i hur man skriver en bra låt. Denna gång kommer jag gå igenom hur man får inspiration till att skriva texten.
Texten kan vara det svåraste, det tycker i alla fall jag. Det får inte vara töntigt, men den måste samtidigt handla om något.
För att få inspiration så finns det ett gäng olika metoder. För det första så ska man inte bara sitta inne på rummet med gitarren, visst det kan funka, men oftast är det då man har minst inspiration. Ta istället och gå ut. Dra iväg till en sjö under solnedgången, ta med gitarren och bara sitt där och slöspela. Det är oftast då man får tankar och idéer. Såklart är detta olika för alla – vissa får inspiration mitt i natten, och andra när de tränar, men bara att inte sitta inne i sitt gamla vanliga rum gör stor skillnad!
Lyckas man ändå inte få till något så finns några tips på vad man kan skriva om.

1. Skriv ett brev till någon, (som inte kommer får det). Kan vara någon som dött, någon du inte vet om du någonsin kommer träffa igen, eller bara en vän.

2. Skriv om något du har gått igenom eller en tuff situation du står i just nu. Denna funkar inte bara för låtskrivning utan kan även vara bra terapi. Att skriva en låt om något tungt gör att du lättare kan gå vidare och lägga det bakom dig. Så varför inte försöka?

3.Skriv som om du ÄR någon istället för att skriva i tredje person. Helt ärligt, har inte vi alla skrivit låtar som små där det handlade om honom eller henne? Well, det finns nog en anledning till varför texterna till dessa troligtvis ligger i papperskorgen sedan länge tillbaka, eller i alla fall nedstoppade långt ned i lådan som står längst in i garderoben. De blir oftast inte bra!

4. Skriv utifrån en karaktär i en bok eller film. Det som är viktigt här är att man inte avslöjar för mycket om vem det faktiskt handlar om och även här är det ett plus om man låtsas att man är personen i fråga.

 Och komihåg: Music is a language, a song is what you say!20140401-125452.jpg

We’re now on part 2 on how to write a good song. This time I’ll go through how to get inspiration to write the lyrics. The lyrics can be the hardest thing to write, at least I think so. It can’t be dorky, but it still has to be about something. To get inspiration there’s a lot of different methodes to use. First off, don’t just sit on your room with your guitar, it might work, but most of the time that’s when you’re completely out of inspiration. So instead of doing that, I would recommend you to go out. Sit by a lake under the sunset and bring your guitar. That’s when you get thoughts and ideas on what to write about. Ofcourse everyone get inspiration different – some by working out and some just in the middle of the night. But if you still don’t get inspiration, then there’s some tips on what to write about.
1. Write a letter to someone (who will not get it). It can be to someone who has died, someone you know never will get it, or just a friend.
2. Write about something you’ve been through or a tough situation you’re in right now. This one might not only work for songwriting, but also as theraphy. To write a song about something hard makes it easier to move on and put the past behind you. So why not try?
3. Write as if you ARE someone instead of writing in third person. Honestly, didn’t we all write songs aw Young were it was all about him or her? Well, there’s a reason why those lyrics probably lies in the trashcan for a long time. Most of the time they suck.
4. Write as if you’re a character from a book or movie. But try to not reveal to much of who it is about.

And remember: Music is a language, a song is what you say!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>