Varför jag anser att abort är fel

Jag har valt att vänta med att diskutera abort på bloggen pågrundav lite olika faktorer, men jag tror att det är dags. Det är många som bloggar om abort med massvis av faktafel där de sedan försöker diskutera utan att varken ha tänkt igenom eller varit källkritiska. Därför vill jag nu börja med att ge lite fakta kring våran abortlagstiftning samt fosterutveckling i övrigt.

I Sverige har vi fri abort upp till v18. Fram till v12 sker detta med piller, men efter v12 görs ett ingrepp där de plockar ut barnet, har det gått långt tid drar de först loss armar och ben innan barnet plockas ut. Från v18 till v22 kan man få göra abort om man har speciella skäl, men i Sverige idag så behöver dessa inte vara så speciella så mellan 99% och 100% blir godkända.
Denna abortlagen är över 40 år gammal och har inte ändrats ett dugg sen den kom till 1974 – trots att sjukvården har gått framåt enormt. Anledningen till att man satte just v18 var för att man då inte kunnat rädda barn förens i v28, och man ansåg att 10 veckor var ett bra spann. Idag har vi lyckats rädda redan i v21. Så det 10 veckor spannet har nu krympt till inte ens en dag.

Vad tycker då jag om abort?
Jag är emot det.

Jag anser att det är ett barn i magen eftersom det redan vid befruktningen har ett eget DNA och sen efter 21-25 dagar även ett eget slående hjärta. Jag tror inte att många skulle kunna döda ett barn utanför magen, så hur kan man rättfärdiga det när barnet ligger i magen?

Argumentet ”men de som blivit våldtagna då?!” kommer alltid komma i sånna här sammanhang. Grejen med det argumentet är att:
1. Det görs ca 37.000 aborter varje år i Sverige
2. Absolut max 1000 utav dem (troligtvis endast 200-500) är pågrund av våldtäkt.

(Btw, utav de 37.000 så är det endast ca 6000-7000 som är tonårsaborter, så det argumentet försvinner också ganska snabbt…)

Så som samhället ser ut idag så tror jag inte att det skulle hjälpa att bara förbjuda abort helt, det skulle ändå ske, antingen illegalt eller utomlands. Det bäste just nu vore om vi kunde modernisera oss lite i Sverige och sänka gränsen till v12 som resten av Europa har gjort.

Men i längden tror jag att vi måste komma åt en attitydförändring, få människor att inse att det är ett barn där inne och inte bara en cellklump, så att de faktiskt inte VILL göra abort. Det är det viktigaste!image

blogstats trackingpixel

44 reaktion på “Varför jag anser att abort är fel

 1. Så om du blivit våldtagen skulle du velat föda din våldtäcksmans barn? Även fast inte siffrorna var så höga så finns dom ändå. En stackars flicka som har blivit skärrad för livet.

  • Alltså, två fel blir inte ett rätt. Att tjejen blev våldtagen från första början är hemskt och fel. Men att sen låta en tredje helt oskyldig person lida och mista livet för det är också fel.
   Tjejen mår ofta asdåligt efter en våldtäkt, men mycket visar på att många tjejer som gjort abort också mår väldigt dåligt efteråt. Att då både må dåligt efter våldtäkten och sen även må dåligt efter aborten blir ofta för mycket att bära. (Och många av de tjejerna blir gravida igen inom en snar framtid bara för att de vill få något positivt i livet) Tjejer som har behållit sitt barn efter en våldtäkt säger ofta att barnet kom som något positivt ur en negativ situation, ”efter regn kommer solsken” typ. Jag tror att vi måste börja se det på det sättet istället. Det kan bli bra trots omständigheterna. Så jag håller kvar vid påståendet att ”två fel inte blir ett rätt”.

   • Vart är dina källor till detta? Både det som skrivs i inlägget och kommentaren? :) vart är källan för att många tjejer som fött barn efter att dom blivit våldtagna ser det som positivt? :) utan källa kan alla dina siffror och fakta vara eget påhitt.

 2. Kan du ge länkar till faktan du använder?

  Menar du att ett 18 veckor gammalt foster är ett barn? Det kan inte överleva utanför mamman. Det är inte en individ förrän den kan överleva utanför mamman. Så länge fostret inte kan överleva utanför mamman kan du inte kalla det för ett barn.
  Att du är emot abort innebär väl att du inte lär genomföra abort om du blir gravid, men det är varje kvinnas beslut utifrån hennes omständigheter. Om en kvinna blir våldtagen eller av misstag blir gravid har hon möjligheten att välja hur hon ska hantera det. Det är så det ska vara. Konservativa åsikter om att begränsa abortmöjligheter är ett tragiskt sätt att kontrollera kvinnors kroppar och liv.

  • Så du menar att för 40 år sedan när vi inte kunnat rädda barnet förens i v28 så blev man en individ senare? Alltså att när man blir en egen individ beror på hur bra medicinsk utrustning man har i landet? Spännande tanke där.

  • Det är sant! Det är svåra frågor tycker jag! Men faktum är ju att ett barn, på 40 v+ , som inte får mat, värme och omsorg överlever inte utanför mammans mage heller.

 3. Vem är det som har fakta-fel? Fostrets hjärta bildas INTE efter 21-25 dagar och börjar inte slå då. Fostrets hjärta fäster fast hos den gravida 48 dagar efter befruktningen, dvs efter 6 v och 6 dagar.

  Vart har du fått din fakta ifrån vore intressant att veta….

  • Här har du tre källor som är oberoende av varandra. Alla säger att hjärtat börjar slå ca 3 veckor efter BEFRUKTNINGEN, pågrund av att man såpass tidigt faktiskt lyckats läsa av hjärtljud. Så även denna gång har jag faktiskt faktamässigt-rätt. Det jag funderar på är vart DU fått 48 dagar ifrån?
   http://www.ehd.org/resources_bpd_illustrated.php?page=1&language=87
   http://www.planetdad.se/gravid-vecka-for-vecka.html?showall=1
   http://www.doktorn.com/artikel/graviditeten-i-korthet-vecka-för-vecka

   • Haha Einstein! Det står ju KLART och tydligt precis som jag uppgav att fostrets hjärta börjar slå vecka 6!!!! I don egen länk, doktor-länken kollade jag. Står säkert i de två andra också :-)

    Märks att du bara vill provocera och tjäna pengar. Kul att du tar tips från Kissie…..

    • Och det är efter 6 veckor och 6 dagar VET jag för det har jag pratat med alla möjliga barnmorskor om när jag var gravid. Så därför vet jag det. Så sluta hitta på! Och ge med dig när du INTE vet!!!!

     • Anledningen till att man säger vecka 6 är för man räknar graviditeten från mensens första dag. Så de 2 första veckorna av graviditeten är du inte ens gravid, det är tiden mellan mensen och ägglossningen (som i regel är 2 veckor). Först vid ägglossningen bli man gravid. Så när man säger att man är gravid i vecka 6, så är man egentligen bara gravid i vecka 4, dvs det har gått 6 veckor sedan din mens första dag, men det har bara gått 4 veckor sedan befruktningen. En graviditet är på 40 veckor. Men det är bara 38 veckor man faktiskt är gravid, de första två veckorna är tiden mellan mensen och fram till ägglossningen. Där har ni fakta.

    • Om du kollade riktigt noga så ser du att det även står att befruktningen sker i vecka tre. Mellan vecka 3 – 6 blir det 21 dagar. Så, ja det börjar slå i vecka 6, (det har jag för övrigt aldrig sagt emot), men det är fortfarande bara tre veckor efter själva befruktningen. Snälla, läs lite noggrannare innan du kommenterar i fortsättningen 😉

 4. Så du tycker att vi borde ta bort kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp? Det är ju helt sjukt! Ska vi då också passa på att ta bort kvinnors rätt att gå i skolan? Eller kvinnors rätt att säga vad de vill? Tanken om att vilja förbjuda abort är uråldrig och vi kommer knappast framåt i utvecklingen genom att begränsa oss igen, då tar vi flera steg tillbaka i kampen om ett jämlikt samhälle. Man ska inte behöva gå igenom en graviditet om man inte vill! Då kommer ju inte barnet må bra om det kommer ut heller.. Eftersom den var oönskad. Tycker du på riktigt såhär? Eller är det bara ett sätt för dig att få uppmärksamhet på? Hitta på ett nytt sätt i så fall.

  • Eftersom det är Sverige som har Europas äldsta abortlag, så tror jag att det är vi som står kvar på samma ställe trots att allt kring oss utvecklas. Att sänka abortlagen till 12 veckor är inte att ta bort kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp, utan det handlar om vilket värde man sätter på människolivet.
   Skulle man helt ta bort rätten till fri abort så är det inte heller att ta bort kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp, egentligen, utan det tar bort kvinnans rätt att bestämma över NÅGON ANNANS kropp och liv. För det är faktiskt två kroppar det handlar om – kvinnans och barnets.
   Jag står för det jag skrev, inte hur du tolkade. Men ja, det jag skrev i inlägget tycker jag, och nej det handlar inte om att få uppmärksamhet, snarare att uppmärksamma ett problem. 37000 om året är galet mycket och skulle vart som helst klassas som massmord om det var barn som redan fötts.

   • Det handlar om kvinnans kropp eftersom allt kring en graviditet handlar om kvinnans kropp, man måste ändra livet och anpassa sig efter ett barn man kanske inte ens vill ha? Tar man bort/begränsar abort så tar du absolut bort/begränsar kvinnan till sina rättigheter att bestämma över sin kropp.

   • Kommer det in en gravid kvinna som akut behöver vård, vi säger att en kvinna kommer in med hjärtstopp- så prioriteras kvinnans liv ALLTID FÖRST.
    Där och då skärs kvinnans mage upp för att plocka ut barnet för att kunna starta upp med hjärt och lugnräddning på kvinnan.
    Oavsett om det handlar om två kroppar och två liv så prioriteras kvinnan först.

    • Men det handlar ju om att rädda så många som möjligt? Dör kvinnan så dör ju barnet också om det ligger kvar. Plockar man istället ut barnet så är möjligheten större att båda överlever (om graviditeten gått tillräckligt långt). Känner att det liksom inte riktigt hör till abortfrågan.

 5. Nej herregud, att ta bort kvinnans rätt till abort är INTE att gå framåt i utvecklingen, det är att gå bakåt. Vi säger såhär. Din mamma blev våldtagen, du var barnet.. Hon var TVUNGEN att föda dig, eftersom man inte får göra abort. Då har hon en konstant påminnelse om vad som har hänt henne. Varje gång hon ser sitt barn så tänker hon på pappan. Du har hans ögon, hans läppar. Det får henne att hata dig. Du växer alltså upp med en mamma som hatar dig så otroligt mycket så att hon knappt kan kolla på dig, och du har ingen pappa. Är det ett bättre liv, än att helt enkelt inte behöva uppleva allt det här? Att låta din mamma få tillbaka sitt liv, hitta en bra man och få ett normalt liv. Istället för att må dåligt resten av sitt liv. Och det där med 12 veckor är också väldigt komplicerat.. Min mamma visste inte att hon var gravid med mig förrän hon var i 4e månaden.. Nu ville ju hon ha mig, så det blev rätt. Men om hon var 15, och inte visste att hon var gravid.. Fy vad hemskt då.
  Tycker helt ärligt att det bästa är att göra abort, istället för att den bebisen ska växa upp med en 15-årig mamma, som inte har någon utbildning, och som har blivit utkastad av sina föräldrar för att de inte vill ha något med henne att göra.. Hur ska hon då kunna sköta om ett barn?
  Och som du skrev, om det blev helt förbjudet så skulle alla gjort det ändå, med farliga metoder som skulle sluta med två döda människor.

  Tror inte att du tänkte så långt där, utan du tänkte bara på dina egna erfarenheter.

 6. Ja, det är klart att vi inte ska ha dödsstraff för barn, jag behövde inte läsa det här blogginlägget för att övertyga mig själv om att abort är fel för det har jag redan övertygat mig själv om – riktigt bra argument du använder dig av i det här blogginlägget! THUMBS UP! :)

 7. Är du frikyrklig eller? Du kan väl försöka sätta dig in i ”mammans”/den unga kvinnans situation. Ex. 15 år, naiv övertalas till sex med någon och blir gravid. Är denna tjej lämpad att bli mamma? Att ens gå igenom en graviditet med allt det innebär med skam och dömande omgivning. Din medkänsla verkar väl vara ca = 0.

 8. Det finns väldigt många barn som föds utan en stabil familjesituation, visst, dem har överlevt sin familjesituation, men kolla på hur många av dem som är olyckliga. Fötts till missbrukare som borde gjort det osjälviska valet att göra en abort istället för att tvinga någon genomlida ett liv dem inte bad om. Jag arbetar inom den sociala omsorgen, där jag ser personer som bara precis tagit sig igenom livet, dem har väldigt sällan haft det bra, visst ögonblicken finns, men överlag är många miserabla, för det blev fel för dem redan från början. Socialtjänsten idag har inte kapaciteten att ta hand om alla barn som hamnat fel, och ett fosterhem är absolut ingen garanti för att barnen ska får det bättre. De föddes in i en vad dem anser kärlekslös värld. Jag tror det är alldeles för mycket fokus på att leva, men jag vill understryka att det är skillnad på att leva och att vara vid liv. Det är extremt mycket ansvar att bli föräldrar och känner man inte att man kan ta en annan individ före sig själv, ska man inte bli förälder. Då är det absolut mer ansvarsfullt att utföra en abort.

 9. Jag tycker vi alla i Sverige faktiskt kan vara glada att vi får göra abort även efter 12 veckor. Att få ha den kontrollen över sitt eget liv.

  Det finns alltid risken att bli gravid av misstag (även om du använder skydd) eller av andra hemska saker, som t.ex. våldtäkt som du själv nämnde, varför vara emot att få ta bort något man inte klarar av? Det finns även massor av kvinnor som rent utav är rädda för att vara gravida och föda ett barn, o massor av kvinnor som skulle få sitt liv förstört om man fick ett barn. Det spelar ingen roll om det är 500 eller 5000 som känner så. Det är upp till var och en om man vill genomgå en abort, en del mår dåligt av att göra det men kanske skulle må ännu sämre av att få barnet.

  Att påstå att man mördar barn tycker jag är absurbt. Anser man att barnet kan överleva utanför livmodern så får man inte genomgå en abort i Sverige.

  Vill även flika in att på flera håll kan det ta tid att få genomgå en abort och kan därmed överskrida 12 veckor – ska den individen straffas för att hon upptäckte sin graviditet och gjorde sitt beslut lite för sent? Jag tycker det är upp till och var o en vad man vill göra och ingen annan har något med det att göra.

 10. Du har så rätt till din åsikt, jag står för att jag tycker tvärt emot, däremot tycker jag det är för många som gör det, men bara en rättelse i din skrivning, en abort efter vecka 12 sugs inte barnet ut.. man får faktiskt genomgå en ”ut födelse” där man får en tablett och sen föda ut barnet. Så det stämmer inte riktigt det du skrivit .

 11. Hej Evelina
  Du borde nog ta fram källor på var du tagit fram din information från. Det gälker all info som du publicerar i inlägget.

  Du skriver:
  ”Det är många som bloggar om abort med massvis av faktafel där de sedan försöker diskutera utan att varken ha tänkt igenom eller varit källkritiska.”

  Hur källkritik har du varit? Tyvärr kastar du mest sten i glashus..

  Om du vill att folk ska lyssna till det du har att säga så bör du få bort fördömelse som lyser igenom mellan raderna. Respekt för att varje situation är unik. Vem är någon att döma någon annan.

  ”Kom och gå en mil i mina mokasiner innan du bedömer vem jag är” – Ingemar Olsson

  Jag kan inte säga vad som är rätt för någon men jag skulle önska att abort slutade användas som preventivmedel och att när en kvinna står inför en graviditet men inte kan behålla sitt barn fick veta vad det finns för alternativ så hon därefter kan göra ett genomtänkt val. När hon gjort sitt val är det hennes och bara för alla andra att respektera!!

 12. Tycker det är oerhört sorgligt och dumt att ens i huvudtaget behöva ha en anledning till varför man skulle vilja göra abort. Det kan vara en våldtäkt, visst det är en anledning men sen finns det de som vill göra abort för de känner att de inte är redo för att ta hand om ett annat liv eller att de helt enkelt inte skyddade sig vid sex. Ska det betyda att vi ska skamma dessa människor? Kvinnor ska ha rätt till sina egna kroppar. Tycker du ska fundera över dina värderingar och tänka över dina åsikter och dina felaktiga källor.

 13. tycker det är hemskt sorgligt att det fortfarande finns människor, speciellt unga som är emot abort. Jag har gjort 3 aborter inom en 2 års period pga att jag helt enkelt inte vill ha och känner att jag vill ha bättre ekonomisk trygghet innan jag sätter ett barn till världen. Jag har aldrig ångrat mig och har heller aldrig mått dåligt efteråt. Jag vet inte vad jag skulle ha tagit mig till om jag varit tvungen till att behålla, det hade knäckt mig totalt. Att kalla en 8-9 veckors cellklump för bebis är ju bara löjligt. Att sänka abortfrågan till v12 skulle knappast vara att ”modernisera” utan tvärtom, att gå tillbaka i utvecklingen. Abort är en mänsklig rättighet, att få bestämma vad som ska hända med den egna kroppen är en rättighet alla kvinnor borde ha. Att inskränka på aborträtten hade bara lett till att kvinnor skulle göra illegala aborter, eller så föds dom av kvinnor som kanske inte ens är kapabla att ta hand om dem, vilket lidande hade inte det medfört?
  Och sen det där med att vi borde lära barn hur man får förhållanden att fungera istället för att prata om sex, man KAN inte lära någon hur man får ett förhållande att fungera för det är så olika och individuellt. Bättre de får lära sig hur man visar respekt gentemot varandra i sexuella sammanhang, speciellt ska pojkar lära sig vad nej betyder.

 14. Jag respekterar dina åsikter, men problemet med din argumentation både här och i ditt debattinlägg på nyheter24 är att du tar en väldigt komplex frågeställning och förenklar den alldeles för mycket.

  I ditt inlägg på nyheter24 menade att att om man istället flyttade fokus från själva sexet i sex och samlevnadsundervisningen (det var i alla fall vad det hette när jag gick på gymnasiet för 10 år sedan) och fokuserade på att lära ungdomarna att hantera och lägga ner mer energi på sina förhållanden så skulle problemet med aborter vara löst.

  1) Bara för att du lever i ett lyckligt förhållande bidrar inte det automatisk till att man väljer att behålla ett barn vid en oplanerad graviditet
  2) Dina föräldrars civilstatus har ingenting med saken att göra heller. Jag är övertygad om att kommentarförfattaren syftade på situationer där barnet är oönskat eller där föräldrarna inte klarar av att ta hand om barnet.

  Jag växte upp med en psykiskt sjuk mor. Tyvärr för mig, så blev jag producerad under en period där min mor plötsligt var väldigt religiös och bestämde sig därför att behålla mig, trots råd från läkare och andra. Jag har aldrig känt mig älskad av min mor, redan som barn bröt jag ihop på skolan och sa till en lärare att jag önskar att jag aldrig blivit född. Även om livet är bättre idag, så kan jag fortfarande känna att det var otroligt självisk av henne att behålla mig. Hon var informerad om riskerna med en graviditet och hon var informerad om vilken påverkan hennes sjukdom kunde ha på mig. Lyckligtvis har jag alltid haft en far som stått vid min sida och alltid försökt att ordna upp i kaoset som min mor efterlämnat.

  Om man nu vänder på kakan. Jag är 25 år, gift, högutbildad och precis som min mor – psykiskt sjuk. Jag är betydligt mer stabil nu än vad jag varit på många år, men om vi leker med tanken att jag oplanerat skulle bli gravid nu – vad skulle jag göra? Vi (jag och min man) har diskuterat detta så många gånger och svaret är alltid det samma. Vi skulle tveklöst ta abort. Det spelar det ingen roll hur mycket vi faktiskt längtar efter ett barn, för till syvende och sist handlar det om att vi vill kunna ge barnet den bästa möjliga starten i livet. Vi vill kunna ge barnet den bästa uppväxten vi möjligen kan ge dem. Där jag är i livet i dag, kan inte jag garantera att mitt barn får en stabil och kärleksfull uppväxt, och jag genomgår hellre 100 aborter än att sätta ETT (oönskat) barn till världen som jag aldrig kan ge det jag själv önskade när jag växte upp.

 15. Jag och säkerligen många andra kvinnor vill inte ha barn. Jag vill inte ha det nu och jag tror aldrig att jag kommer vilja ha det. Jag är inte ens särskilt förtjust i barn faktiskt. Skulle jag bli gravid så skulle jag göra en abort utan att tveka. För jag vet att jag skulle må psykiskt dåligt om jag fick ett oönskat barn. Jag skulle aldrig kunna älska ungen och då ska jag inte ha en. Det skulle ju inte bara gå ut över mig och min partner (som inte heller vill ha barn) utan barnet också. Jag vill inte ens tänka på hur det skulle kännas att veta att man var ett oönskat misstag, för visst fan skulle det märkas på ens föräldrar om dom inte älskar en, att dom mår dåligt.
  Jag anser att abort är en rättighet som vi kvinnor ska få behålla, för våran egen skull och de oönskade barnen som skulle komma till världen. Ingen skulle vinna på det.

 16. Intressant inlägg. Även fast jag inte håller med. Personligen tycker jag att fler borde göra abort då det föds alldeles för många oönskade barn. Ingen kvinna som verkligen vill bli mamma borde genomgå en graviditet. Men om man väljer att genomgå en graviditet trots att man inte vill så är ju det också ett val. Precis som abort.

 17. Tio år senare är jag galet tacksam att vår abortlagstiftning möjliggjorde att jag kunde göra abort. Jag hade inte kunnat tänka mig en värre sits än att ha barn tillsammans med den man som jag när jag var tjugonågonting tyckte var spännande. Abortlagstiftningen bör inte skärpas, människor måste ha frihet att välja.

 18. Det är inte 99-100% av de sena aborterna som beviljas av socialstyrelsen, 2002 var det 85% (http://www.lakartidningen.se/OldPdfFiles/2005/29844.pdf) Majoriteten var pga fosterskador, följt av risker för moderns liv och hälsa. Nästan alla dessa beviljas, men bara knappt 70% av de med sociala skäl (missbruk, kriminalitet, låg ålder, incest, våldtäkt).

  Du och gör misstaget att kalla foster och embryon för barn, det är de inte. Ett barn blir det först när det klarar sig utanför mammans kropp. Som medicinare förstår jag inte varför när hjärtat börjar slå är relevant, när medvetande sitter i hjärnan som utvecklas långt senare. Jag skulle kalla ett embryo eller foster en potentiell människa, eller en karta om man så vill, för hur en människa ska bli.

  Med detta sagt och att jag tycker att det som finns i min kropp har jag rätt att bestämma över, så finns en viktig aspekt som du inte tagit upp, nämligen vad som händer om vi förbjuder abort. Jo jag vågar lova att det blir som innan abort legaliserades, kvinnor kommer dö i illegala aborter (som de idag gör i länder där abort är förbjudet), att förbjuda abort gör inte att kvinnor slutar göra abort, aborterna blir bara osäkrare.

  Idag sker de flesta aborter innan vecka 9, så att ändra gränsen från v 18 till v 12 är ganska verkningslöst, det enda det tjänar till är att det är ett steg mot ett förbud. Jag tycker den svenska abortlagstiftningen är bra, eftersom den inte baseras på religion, utan på vetenskap. Vi har fortfarande 2 veckor mellan då abort är tillåtet med särskilda skäl och när man sätter in alla resurser för att rädda barnet (v24).

 19. Det är jättebra att vi bor i Sverige där vi faktiskt har den förmånen att själva få ta det beslut som är bäst för den enskilda individen. Att allt fler anser sig ha rätten att trycka ner den förmånen då man anser sig ha ”faktan” på sin sida är i mina ögon extremt egoistisk. Du själv säger dig vara emot abort och det är bra, det är ditt val men varför är det då så fel att vara för?
  Över hela världen tvingas idag hundratusentals människor föda barn som de egentligen inte vill ha, anledningen till varför detta barn finns kan variera men de är ändå barn som inte till 100% är önskade. Är det verkligen så du vill att Sverige ska bli igen? Ett land där oönskade barn föds, där kvinnor tvingas till något de ej vill och där chansen att en svart marknad för aborter växer precis som det finns i andra länder.

  Jag kommer alltid vara för aborter för det är ett bevis på att vi har en röst, en röst som är värd att höras.

 20. Vart har du fått att de drar bort armar o ben vid en sen abort???????? Vid en så kallad tvåstegsabort så går definitivt INTE till så!!!! Vart får du allt ifrån??

 21. Du är vegan förstår jag? Eftersom det årligen slaktas femtio miljarder djur världen över, fullt tänkande och kännande individer, så förutsätter jag att du inte stödjer det massmordet som är 1,3 miljoner gånger fler döda.

 22. Jag är för abort. JAG anser att inte barnet är medvetet om vad som händer och mycket möjligt att hjärtat slår, men ska man sätta barn till världen som inte är önskade? Om jag skulle bli gravid nu så skulle jag helt klart göra abort dels för att ingen av oss vill ha ett oönskat barn. jag ska ha en utbildning på både gymnasiet och universitetet, jag flyttar till Australien nästa år och skulle jag behålla detta barn så skulle jag bli LÅST för alltid. Du kan inte åka iväg när du vill. Om barnen är medvetna vad som händer i magen, varför kommer vi inte ihåg något idag då? Låter löjligt men det är ju sant.

  Sliter bort armar och ben gör dom verkligen inte? Dom använder ju en sug för att det ska gå så enkelt som möjligt utan att det ska bli komplikationer för mamman och detta s.k barn. Har du några källor som styrker detta? För jag hoppas du vet vad källkritik är. Det är lätt att föreställa sig vad som händer utan att ha någon som helst källa. Så om vi skulle ta bort våra legala lag, ska folk istället riskera sina liv och dö för att framkalla en abort? Är det mer rätt tycker du? Jag kan säga såhär, hade jag blivit gravid trots att jag hade skyddat mig under sex och denna lag inte var tillåten, då hade jag bokstavligen inte velat leva. För jag kan inte tänka mig något värre just nu än att få ett barn och så är det.

  Jag försöker inte ändra din åsikt i detta, men vissa saker kräver källor och borde läsa lite historia innan man uttrycker sig.

 23. Jag tycker det behövs mer fokus på ANLEDNINGEN till ingreppet.

  Har man blivit våldtagen, eller preventivmedel som använts på rätt sätt ändå inte fungerat, dessa är exempel på när jag tycker
  det är okej. Man skall inte behöva tvingas till att bli förälder när saker som man inte kunnat påverka (som våldtäkt) satt en
  i situationen. Det ÄR inte rätt.

  Däremot så blir jag otroligt förbannad på folk som hävdar sin rätt till abort när de slarvat med skydd. Har man inte använt skydd och sexet varit frivilligt, då SKA man också vara beredd att stå sitt kast, punkt slut! Oavsett ålder! Är man mogen för sex är man mogen för konsekvenser.. Men självklart är det värre när vuxna människor beter sig oansvarigt.
  Det gäller både kvinnor som använder abort som preventivmedel, och män som kommer med argument att ”de ska inte tvingas behöva bli pappor”. Har var och en inte tagit sitt EGET ansvar för att minimera risken för att detta händer, då har man ingen
  rätt att kräva någonting heller.

 24. Började läsa en gammal tråd. Har alltid sett mig som pro abort. Haft inställningen att unga måste få välja om de är redo att bli föräldrar. Men inser ju nu, det är samhället som har fel! Sluta döm ensamstående mammor, pappor. Sluta ruta in och förklara hur saker måste vara. Inget blir som det ändå. Men bli glad för nytt liv och bli glad för ett nytt liv! Har två barn, skiljd mitt ex nytt barn med frånvarande pappa. Han föddes under svåra omständigheter vilket gjorde att jag och mina döttrar pendlade till Barnsjukhus under en månad. Sådant gör intryck! Sjuka barn, föräldrar och syskon som bara försöker leva. Är nu enig om att det inte handlar om kvinnans kropp. Det handlar om det som kvinnan känner. Släcka liv? Eller inte? Ett misstag eller en chans? Alla vi som står omkring skall låte bli att fördömma och bara hylla liv! Det är viktigare än jobb, utbildning och tro. Vi är här nu. Att släcka liv är fel oavsett ett foster elle kattungar. Idag vet vi alla hur barn blir till. Skydda sig är inte svårt. Kastrera katt är heller inte svårt.
  38000 aborter per år är en mindre kommun!
  Kram alla!

 25. Förstår inte alls hur du tänker. För mig så är den gravida kvinnan viktigare än ett foster som lever i en livmoder. Hur mkt tror du ett foster lider av att inte få fortsätta? Ingenting. Jag tycker det kvittar fullständigt när man gör abort, alla anlag och gener är som sagt där från första början, så vad är skillnaden på att T ex göra abort i vecka 11 eller vecka 19? Skillnaden är lite storlek och lite vikt men de är ju samma foster. Jag tycker att ett foster räknas som barn när det kan andas helt själv utanför livmodern utan apparater, där tycker jag gränsen går faktiskt! Apparaterna är en uppfinning, tekniken går hela tiden framåt i allting! Vi säger att man kan rädda foster i vecka 12 om 100 år eftersom då har de uppfunnits någon mirakelkuvös där de kan ligga instängt och fortsätta utvecklas och växa till sig till en färdig bebis. Tänk vad som kan hända på 100 år i teknik, vad fan händer med abortgränsen då??!
  För mig kommer alltid den gravida kvinnan gå före ett foster! Ingen ska behöva behålla och föda barn om man inte vill det!! Tänk dig en kvinna som absolut aldrig nånsin vill ha barn alls, kanske hatar tanken på att ha barn, tycker du de är rätt mot barnet att födas då? Både barnet och kvinnan skulle få ett helvete! Barnet är oönskat och oälskat och kvinnan tycker hon förstört sitt liv! Asså snälla men tänk till lite!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>