Feminister, sluta klaga på ojämställdhet!

Jag läste precis detta inlägg på Nyheter24: Linnéa Cortés, SDU: ”Jag är en ‘skön brud’ som tar de kränkta männens strid”. Debattartikeln är ett svar på denna artikel, skriven av Tina Misaghi.

Ska jag vara helt ärlig så håller jag med Linnéa Cortés i precis allt hon skriver. Varför anses man stå på männens sida om man inte kallar sig feminist? Betyder det att alla som kallar sig feminister enbart står på kvinnornas sida, trots att de säger sig vara för jämställdhet?
Cortés skriver även i sin text att ”Jag står upp för alla människors lika värde, jag är övertygad om att män och kvinnor har en del biologiska olikheter vilket ger oss vissa olika förutsättningar i livet. Skillnaden är att jag inte ser detta som något problem, jag ser det som att det måste få vara så. Vi når inte ett jämställt samhälle genom att förneka dessa olikheter, för att kunna arbeta därifrån måste vi först acceptera dem.”

Jag tror att hon har helt rätt. Fortsätter vi att lyfta upp skillnaderna mellan män och kvinnor som ett problem istället för att faktiskt acceptera och ta användning av det, så kommer det ta otroligt långt tid innan vi får ett ”jämställt” samhälle. Ett ”jämställt” samhälle där kvinnorna har makten. För det är väl det Mishagi menar när hon skriver att männen ska lämna plats för kvinnorna?

En annan punkt Cortés tryckte på var att hon själv inte ser sig som förtryckt. Hon ser sig som en stark självständig kvinna trots att feminister försöker övertala henne om att hon behöver deras hjälp. Jag tror att hon fick fram något väldigt viktigt där! Ser jag mig som förtryckt pågrund av att jag är kvinna? Nej. Jag ser mig själv som jämställd med killarna jag hänger med – inte mer, inte mindre. Om man däremot hela tiden ska argumentera för att kvinnor är underställda mannen (vilket vi egentligen inte alls är längre i Sverige) så gör man sig själv till offret, och måste ändra sina egna tankegångar till att börja med.

Jag måste samtidigt kritisera hela det här könskvotering-tänket inom arbetsmarknaden. Visst, från början var det en bra idé och ett sätt att ge kvinnor chansen på arbetsmarknaden. Men nu, istället för att gå på kompetens så MÅSTE företag se till kön. Vad säger det? Vi vill ha ett så jämställt samhälle så ni måste fokusera på att anställa ungefär lika många av varje kön, trots att arbetet både fysiskt och psykiskt kanske passar bäst för det ena könet. Förstår ni hur dumt det blir om man vänder det till mäns fördel? Ni ska tillsätta 10 platser. De tio mest kompetenta är kvinnor, men pga könskvotering så måste 5 av de anställda vara män. Suck. Om det kommer massa feminister och kommenterar detta med att ”det är skillnad när det är kvinnor” så betyder det alltså att ni inte alls är för jämställdhet, utan istället enbart vill att kvinnor ska ta makten?

Ju fler feminister som skriver om hur ojämställt det är mellan män och kvinnor, desto mindre jämställt kommer det att bli. Om ni verkligen ska säga att ni är för jämställdhet så börja fokusera på att dra nytta av män och kvinnors olikheter istället för att se det som ett problem. Annars jobbar ni mot era egna idéer!
image

blogstats trackingpixel

8 reaktion på “Feminister, sluta klaga på ojämställdhet!

 1. Att vara feminist innebär att man står för ett jämställt samhälle. Det betyder inte att man på något vis vill att kvinnor ska vara högre än mannen eller ha mer makt. Och jag tycker inte att vi borde se det som männens sida / kvinnornas sida som du skriver, en kamp mot jämställdhet är för alla och det borde också alla stå bakom, anser jag.

  Och varför inte diskutera problemen angående jämställdhet då det finns många? Sverige är väldigt långt ifrån att vara ett jämställt samhälle som du verkar tro att vi är. Arbetsmarknaden är ett stort problem, jag kommer aldrig acceptera att jag ska tjäna mindre pengar p.g.a mitt kön. Det har dessutom ingenting att göra med de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor.

  • Hej Liv,

   Du kommer inte tjäna mindre pengar på grund av ditt kön. Om du tittar på statistik idag så tjänar en läkare med samma utbildning och kompetensområde lika mycket oavsett kön. Om du tittar på en industriarbetare som har samma antal år på golvet, så tjänar man lika mycket oavsett kön. Tittar du på ett statsråd så har det lika lön oavsett kompetens och lön. Tittar du på en sjuksyster så har de lika lön oavsett lön.

   Att folk tjänar olika beror dock på att olika jobb ger olika mycket. Jag kommer aldrig tjäna lika mycket som Gudrun Schyman, för hon har en annan ambition än mig, och ett annat driv. Men jag sitter inte och beklagar mig varje dag för det. Om jag vill tjäna mer pengar så måste jag jobba mer eller utbilda mig till något annat.

   Enklare än så är det inte

 2. Alltså jag blir liiite irriterad på grund av lite saker du skriver.
  För det första skriver du endast ur ditt eget perspektiv men om du skulle öppna ögonen lite så tror jag att du skulle se på det hela lite större.
  Och för det andra, ja Sverige har kommit långt, men vi är inte helt jämställda, långt ifrån. Och oavsett, runtom i världen är det lååååångt ifrån jämställt så varför inte kämpa för dessa kvinnor?
  Det känns lite som att du sitter och skriver endast utifrån hur du upplever det med dig och dina tio killkompisar, och inte riktigt ser vad som händer runtom i världen.

  • Och du skriver ur ditt perspektiv… får man inte göra det på sin egen blogg ens?

   Varför klagar feminiserar på hur ojämställt det är i Sverige, men hela tiden måste de ta upp övriga världen när man vill fokusera på hur det är i Sverige?

   • Jag tror att du har missuppfattat feminismen ganska ordentligt. Det är inte jämställt i Sverige, som på många andra platser i världen. Feminismen står för jämställdhet, vi lever i ett heteronormativt samhälle där fler faktorer än du kan se med blotta ögat spelar en stor roll för vårat välbefinnande. Kvinnor och män har inte lika löner. Män är priviliegrade på arbetsmarknaden såsom i övriga samhället, det är fakta. Det finns kvinnor o män med samma yrkesroller som har lika lön, ja. Men det är fortfarande ojämställt på många håll. Jag tycker, liksom du att det inte borde finnas en könskvotering, utan att den som är kvalificerad ska få jobbet, men att om både en man och en kvinna besitter samma kompetens, vad tror du avgör då? Bara för att du och jag och flera tusen andra inte är direkt utsatta, så är vi blir vi alltid indirekt påverkade av ett mansdominerande samhälle, det är inte männens fel, det är inte kvinnornas fel. Det är allt vi tillsammans gör för att upperätthålla heteronormativiteten.

    • Feminism är helt fel att gå om man vill ha jämställdhet. Vet du ens vad ordet heteronormativt betyder?

     Feminism står för kvinnans makt i samhället. Vill man ha jämställdhet får man gå med i en jämställd organisation som ser till människan oberoende av kön.

     Visa mig ett fall där en kvinna diskrimineras just för att hon är kvinna, så kan vi tillsammans gå till DO och få hjälp med det… Jag antar att DO är överöst med sådana fall, eftersom alla kvinnor är diskriminerade, och alla män är privilegierade?

     • ”Feminism, rörelse och åskådning bestående av flera olika inriktningar med den gemensamma målsättningen att förändra maktstrukturer knutna till kön. Vad som förenar all feminism är att man vill upphäva eller förändra diskriminering på grund av kön och/eller könstillhörighet.” -NE

      Tycker detta är en förklaring du borde ta till dig, sluta påstå att feminism endast står för kvinnans makt i samhället. Det står för en lika rätt oavsett kön så favoriserar uppenbarligen verken män eller kvinnor. Vi lever i ett patriarkat, då fokuseras det självklart på att framhäva orättvisor gentemot kvinnor. Låt dig inte luras av namnet feminism.

      Och en medlem från SDU som påstår sig att ”stå upp för alla människors lika värde” är uppenbarligen en pajas.

 3. Kopierar in detta från min kommentar på ditt tidigare inlägg om Feminism (och varför du inte kallar dig för en):

  Grejen är att jag fattar att man inte vill kalla sig Feminist, om man inte fattar vad feminism är, utan väljer att lyssna på den ack så populära ”Nyheter24’s kommentarsfält-definitionen” där folk skriker högt som fan att Feminism minsann är manshat och feminister vill köra över män och tycker att vi är värda mer. Det här stämmer inte. Feminismen ifrågasätter sociala könsnormer som skadar och/eller begränsar människor. Framför allt kvinnor, ja, i och med att dessa begränsningar är och har varit betydligt fler. Men även män, och i och med att vi motarbetar könsnormer (du MÅSTE vara si som kvinna, du MÅSTE vara så som man) kommer både kvinnor och män att få leva i ett mer tollerant samhälle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>