Sluta skambelägga psykisk ohälsa!

Kan du utan svårighet peka ut de i din närhet som mår psykiskt dåligt?
Troligtvis inte, för psykisk ohälsa är inte något man pratar om trots att nästan en fjärdedel av alla ungdomar lider av det. Det är skamfyllt att prata om och man skäms över att säga att man mår dåligt om det inte gäller fysiska besvär.

Jag vill få ett stopp på skambeläggningen av psykisk ohälsa, jag vill att mina barn ska få växa upp i ett samhälle där psykisk ohälsa är lika accepterad som fysisk.

Psykisk ohälsa kan vara många saker, i olika grader, depression, ångest, ätstörningar m.m. Att det är så svårt att upptäcka beror delvis på att många har lärt sig dölja det, just därför att det ses som en skam. Den som ler mest och alltid är snäll kan vara deprimerad, och man kan ha en ätstörning utan att vara pinnsmal. Psykisk ohälsa syns inte alltid på utsidan.

Experter har gjort undersökningar (som jag läste om här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tredubblad-psykisk-ohalsa-bland-unga) som visar på att psykisk ohälsa bland unga har tredubblats sedan 1900-talet. Dessutom visade det sig att ungdomsdödligheten har slutat minska, till skillnad från dödligheten i andra åldrar, vilket främst beror på självmord. Detta skulle kunna förhindras om psykisk ohälsa var mindre skamfyllt. Då skulle fler våga be om hjälp, vilket i sin tur skulle leda till att fler skulle se att det finns andra utvägar än självmord.

Psykisk och fysisk ohälsa är lika allvarligt, trots det behandlas det ofta olika. Om någon får en arm avhuggen är det ingen som säger att om en bara anstränger sig så kommer det sluta blöda, så varför verkar så många tro att ångest ska försvinna bara för att man säger till någon att sluta oroa sig? Det är absurt. Man kan dö av fysiska sjukdomar och man kan dö av psykiska sjukdomar, den enda skillnaden är hur det sker. Men för att psykiska besvär ska kunna botas måste vi våga prata om det. Vi måste sluta skambelägga och förminska. Överanvändningen av deprimerad som synonym till deppig och fejkade skärsår till utklädnad är bara exempel på hur samhället förminskar och förlöjligar psykisk ohälsa. Förminskningen leder till att många som lider inte vill be om hjälp av rädsla för att inte bli tagna på lika stort allvar som de förtjänar. För vem vill berätta att en är deprimerad om det bara kommer skämtas bort och det enda tips man får är att man anstränga sig mer?

Vi måste skapa mer förståelse för de psykiska problemen som finns, vi måste uppmärksamma dem. Redan i tidig ålder borde man få lära sig att det finns både fysisk och psykisk ohälsa, att man kan vara sjuk både i kropp och själ samt att psykisk ohälsa är precis lika okej och lika allvarligt som fysisk ohälsa. Att ha årliga föreläsningar om det här för lärare och föräldrar med barn i skolåldern borde vara obligatoriskt, det är helt enkelt nödvändigt för att de ska få förståelse och kunna hjälpa sina barn och elever på bästa sätt.

Om vi inte gör något nu, hur ska då framtiden bli? Får man inte prata om psykisk ohälsa är risken stor att fler mår dåligt och de som redan mår dåligt kommer må ännu sämre. Den ungdomsdödlighet som redan har slutat minska kommer kanske att börja öka istället, för att fler unga inte orkar fortsätta leva. För att de dag in och dag ut får höra att psykiska problem inte är lika allvarliga som fysiska. Världen kommer vara ännu mer fylld av människor som mår fruktansvärt dåligt men låtsas må bra för att ingen ska misstänka något. Kommer mystiska dödsfall förklaras som olyckshändelser, trots att det egentligen är självmord, för att försöka dölja det faktum att folk faktiskt mår extremt dåligt?

Är det verkligen så vi vill ha det? Vill vi inte leva i en värld där psykisk ohälsa är accepterat, där ingen ses ner på för att de mår dåligt, där alla får den hjälp de behöver och där ungdomsdödligheten åter sänks?

//Sara SjöbergssonIMG_7073

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Sluta skambelägga psykisk ohälsa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>