#backaZara?

De senaste veckorna har media brusat upp Zara Larsson och hashtagen #backazara enormt mycket. Flera kändisar har gått ut och sagt att de ”backar Zara”, och de tog även upp det Live under Almedalsveckan. Hela ”#backazara” går ut på att stå upp emot haten och hoten Zara får mot sig på internet. Vilket egentligen är en bra kampanj.
MEN.
Grejen med ”backaZara” är att de (feministerna och hon själv) har gjort det till feministgrej där det tydligen enbart är kvinnor som blir näthatade och allt beror på patriarkatet. Vilket är fel, Fel, FEL!

Jag vet inte om ni minns förra året när Marcus Birro skrev en tweet som också brusades upp likt vad Zara sagt det senaste, och som också slutade i massa hat och hot mot honom? Det som hördes då var att han fick skylla sig själv och förtjänade att bli hatad. Under den tiden såg jag endast tre, TRE(!!), texter där författarna stod upp för Birro. Jag hade skrivit en utav dem. Varför?

Både Zara och Birro har sagt något ”extremt”, båda har blivit hatade, båda har blivit hotade till livet, Zara har fått läsa att folk ska kasta avföring på henne, och Birro har fått avföring lagd på sin dörrmatta. Det skiljer inte alls mycket mellan dessa två, ändå ska den ena skyddas och backas, medan den andra får skylla sig själv. Ser ni inte hur sjukt det är?

Att Zara blir hatad har INGENTING med feminism och patriarkat att göra, det beror på den sjuka stämningen på internet. Och det är där vi måste lägga fokus i den här frågan. Ingen ska behöva bli näthatad för något de säger, motargumenterad javisst, men inte hatad och hotad. Aldrig. Lägg fokus på det alla som backar Zara, istället för att skylla allt på männen. Att skylla på männen kommer bara göra att hatet växer ännu mer och det kommer aldrig göra att näthatet upphör. Tänk på det.
IMG_0694-0.jpgMen vet ni vad det ”roliga” är i allt det här? De som backar Zara nu, är de som hördes högst i hatet mot Birro.

blogstats trackingpixel

3 reaktion på “#backaZara?

 1. Bra skrivet och huvudet på spiken..fast jag skrev också en lång text på fb så då var det iaf fyra som stödde Marcus.
  Hoppas se mer från dej framöver.

 2. Självklart ska ingen behöva utsättas för hot för att ha yttrat sin åsikt, inte Marcus heller, men vi backar Zara för att vi står bakom den kamp hon för. Jag tycker inte att Jimmie Åkesson ska mordhotas heller, menar du att vi då ska backa Jimmie för att inte vara hycklare? Du anser att Zara sprider hat – Jag anser att hon gång på gång pekat på strukturellt förtryck (att hon hatar män i grupp som förtrycker är alltså inte samma sak som att hata män på individnivå – man hatar en struktur) och MÖTS av hat. Du skriver själv att du tycker att det är så sorgligt att människor blundar för gamla strukturer, men vad tycker du att du själv gör som anti-feminist? Just det, blundar för gamla strukturer. Backa Zara är feministiskt betingst därför att hon för en feministisk kamp. Så enkelt är det.

  • Helt ärligt, ja. Vi borde backa alla som blir hotade ända tills det slutar. Grejen är att ”folk” anser det vara tillåtet att hata så länge man hatar ”uppåt”, och så länge det fortsätter kommer stämningen på internet förbli den samma.
   Jag blundar inte för strukturer. Jag vet att män har haft en ledande ställning i samhället genom tiderna. Grejen är att feministerna på 1900-talet gjorde ett superbra jobb för att höja kvinnors ställning – vilket de lyckades bra med. Kvinnor kan få höga jobb, i alliansen är 3/4 av partiledarna kvinnor. Kvinnor blir VD, och snart har vi inte ens en kung längre. Det finns fortfarande skillnader i löner vid ”kvinnliga” och ”manliga” yrken. Och det borde vi jobba hårdare för.
   Att jag inte håller med feministernas åsikt i att det är okej att hata män (och därför vill ta avstånd från dem) gör inte att jag jobbar emot jämställdhet eller blundar för gamla strukturer. Jag vill ha jämställdhet i samhället. Överallt! I löne- och jobb-frågor, men även i familjefrågor. Tex så vinner kvinnan nästan alltid i vårdnadstvister. Ska vi ha ett jämställtsamhälle måste vi jobba på alla plan. Men att hata på männen och smutskasta dem kommer inte göra att kvinnors situation höjs. Den som hatar höjer kommer aldrig höja sig själv, oavset vem hon eller han hatar på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>